Új szolgáltatást indít a Szociális Központ

az idosekert plakat priprema-01 Eseménydús hónapokon van túl Topolya és Kishegyes Község Szociális Központja. Most egy eredményes pályázat után új szolgáltatást indítanak el. Ennek résztvevőiről, feltételeiről és hasznosságáról Sztánkó Zsuzsannával, a központ igazgatónőjével beszélgettünk. 

Először azt kérdeztük, mi a célja a projektumnak, és kik támogatták.

– A Tartományi Egészségügyi, Szociálpolitikai és Demográfiai Titkárság támogatta a Za stare-zbog svih nas – Az idősekért, mindannyiunkért elnevezésű projektumunkat. Ennek célja az idősek és a rászorulók gondozása, segítése a saját otthonukban, valamint egy élhetőbb élet megteremtése számukra. Topolya község önkormányzata, felismerve a szolgáltatás fontosságát, szintén jelentős összeggel járul hozzá ennek a programnak az elindításához.Eseménydús hónapokon van túl Topolya és Kishegyes Község Szociális Központja. Most egy eredményes pályázat után új szolgáltatást indítanak el. Ennek résztvevőiről, feltételeiről és hasznosságáról Sztánkó Zsuzsannával, a központ igazgatónőjével beszélgettünk. Először azt kérdeztük, mi a célja a projektumnak, és kik támogatták.

Hol valósul meg az új szolgáltatás?

– Kezdetben Topolya, Bácskossuthfalva és Gunaras helyi közösség területén tevékenykedik összesen négy képzett munkatársunk, akiket egy erre kiképzett koordinátor irányít majd. Ez, határozott időre ugyan, de öt új munkahelyet jelent fiataljainknak.

Kik vehetnek részt a projektumban? Mit kínál a szolgáltatás?

– Folyik a rászoruló családok kiválasztása, a Szociális Központ nyilvántartásán kívül a terepi szolgálatok, a Vöröskereszt és a helyi közösségek segítségét is igénybe vesszük. Az idős személyeknek vagy házaspároknak segítséget tudunk nyújtani az egyszerűbb háztartási munkákban, mint amilyen a főzés, takarítás, söprögetés, a személyi higiénia (fürdés, mosakodás, öltözködés), de igény szerint a gyógyszerek kiváltása, vérnyomásmérés is. A segítők munkaköri leírásába azonban sok más hasonló tevékenység belefér. Bízunk benne, hogy kedvező fogadtatásra talál mindez a községünkben, amely lakosságának csaknem a 20%-a 65 év feletti.

Hogyan jött létre a másik projektum, és miért?

– A kivételesen jó együttműködés, Topolya polgármesterének és Kishegyes község illetékeseinek a megértése tette lehetővé a másik – a tartománynál nem nyertes – pályázatunk megvalósulását. A 2011. évi népszámlálás szerint a község lakosságának mintegy a 60%-a magyar anyanyelvű. Az előző foglalkoztatáspolitika eredményeként a szociális központban a foglalkoztatottak összetétele nem ennek megfelelően alakul. Új munkatárs felvételére azonban a foglalkoztatási tilalom miatt nincs lehetőség, ezért más megoldást kellett találnunk.

Kiket érint az újítás?

– Magyar anyanyelvű felhasználóink számára jelent majd sokat. Tavaly kétnyelvű táblákat készítettünk, és tájékoztató füzetet nyomtattunk. Idén a szerb anyanyelvű munkatársaink magyar nyelvtudását szeretnénk magasabb szintre emelni, és ezzel anyanyelven hozzáférhetőbbé tenni szolgáltatásainkat. A Razumemo se – Értjük egymást projektum belső képzéssel indul, de tervben van egy, a szociális védelmi szakszavakat szerb és magyar nyelven is tartalmazó kiadvány nyomtatása is.

Melyek az alapvető feltételei a projektumok megvalósulásának?

– Elsősorban a kevés számú, de nagy tenni akarással dolgozó munkatársaim segítsége, amit ez alkalommal is szeretnék megköszönni. Nem könnyű munka az övék – a mind több és több rászoruló állandó kiszolgálása embert próbáló, de nagyon szép hivatás. Topolya község önkormányzatának készséges segítsége nélkül nem jöhetne létre az idősek gondozása, Topolya és Kishegyes község vezetőinek a megértése és támogatása pedig reményeink szerint azt is eredményezi majd, hogy ezek után jobban fogjuk érteni egymást.

( Magyar Szo, 2015.aug.21.)

plakat 70x100cm-01